Tulipany
Tulipany zwiastują wiosnę. Potrafią ożywić każde wnętrze, zachwycają zapachem i kolorami. Co zrobić by dłużej zachowały swą świeżość?
1. Podcinanie końcówek łodyg
Po przyniesieniu kwiatów do domu, przed wstawieniem do wazonu podetnij końcówki łodyg, dzięki czemu będą szybciej transportować wodę do pozostałej części kwiatu. Odetnij od każdej łodygi około 4 cm, pod kątem 45 stopni. Zabieg ten najlepiej wykonać ostrym nożem (tępe nożyczki mogą zmiażdżyć łodygę), a następnie zanurz tulipany w głębokiej wodzie i pozostaw na ok. 2 godziny w chłodnym miejscu. W ten sposób woda wraz z tlenem będzie dostarczona na całej długości kwiatów.
2. Wstawienie kwiatów do wazonu
Pamiętaj aby wazon był czysty. Bardzo często zapomina się, by po poprzednim bukiecie wyczyścić wazon. Nagromadzone tam bakterie przyśpieszają obumieranie świeżych kwiatów. Zadbaj o odpowiedni poziom wody w wazonie. Pamiętaj , że w przypadku tulipanów wystarczy by w wodzie zanurzone były tylko końcówki łodyg, w ten sposób liście nie będą obumierać z nadmiaru wody. Łyżeczka cukru dodana do wody pomoże kwiatom dłużej zachować świeżość.